BZ magazine 68

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
27 september 2022
Categorie

INHOUD herfst 2022

De truffel

Chef-kok Fabrice Balleret ontdekte 20 jaar geleden bij toeval een truffel in zijn tuin. Een verborgen schat die hem fascineerde. Zijn fascinatie groeide uit tot een passie. Nu heeft hij een truffelgaard die ruim twee hectaren groot is.

De Truffière du Bec d’Allier ligt aan de Loire, op de Butte de Marzy (Nièvre).  Fabrice Balleret kocht hier in 1999 een huis met een lap arme kalkgrond, zonder te weten dat hij daarmee eigenaar werd van een natuurlijke truffelgaard.


Sieraden

Dita Jansen, voorheen TV-regisseur en later stemacteur, heeft zich in haar atelier in de Morvan toegelegd op het ontwerpen en maken van bijzondere sieraden. Een gesprek over haar kleurrijke werkend leven.

Dita verblijft sinds 2000 een aantal maanden per jaar met haar man Jaap in de Morvan. De rust en stilte zijn voor haar een must om te kunnen werken. Jaap, muzikant, is meer van ‘de reuring’. Dus wisselen ze hun verblijfsplek af met hun woning in Hilversum.


Fijn weekend de film

De Zuid-Morvan was begin deze zomer het decor voor opnames van een Nederlandse speelfilm. Een filmploeg van zo’n veertig man verbleef ruim vijf weken in en rond Isenay. De film is vanaf 9 februari 2023 in ruim honderd Nederlandse bioscopen te zien.

Fijn weekend is een romantische komedie met veel intriges. Een prachtig verhaal over liefde, vriendschap en rouw. Een groep bevriende stellen komt elk jaar een weekend bij elkaar in een huis op het Franse platteland. Ieder jaar organiseren ze ludieke ’games’ van grasmaaier races tot skippiebalmeppen. Wanneer één van de vrienden plotseling overlijdt besluiten de overige vrienden nog één keer ter nagedachtenis aan hun overleden vriend een weekend te organiseren. Alleen komt de weduwe van de overleden vriend niet in stemmig zwart, maar… met een nieuwe vriend. Die vriend blijkt ook nog eens de ex van een van de andere aanwezigen.

Regisseur Jon Karthaus speelt samen met zijn vrouw Carolien Karthaus-Spoor en hun persoonlijke vrienden Kay GreidanusSarah Chronis, Steef de Bot en Lisa Zweerman de hoofdrol.


Uranium

Het staat een beetje verstopt, het bord naast de weg Le Creusot – Marmagne met ‘Exposition des chercheurs de l‘autunite’. Wat is toch ‘autunite’ en wie waren de ‘chercheurs’?

Dat blijkt even verderop linksaf in Saint-Symphorien-de-Marmagne. Hier vlakbij werd het uranium bevattende autuniet aangetroffen, waarvoor zelfs Marie Curie interesse had.

Marie Curie (1867-1934), briljant natuurkundige en chemica, is de oermoeder van de kernfysica. Haar ontdekking van radium, samen met haar man Pierre, deed de wetenschap in 1898 op zijn grondvesten schudden. Henri Becquerel had de spontane straling van uranium ontdekt.


Het orgel

Het 17e-eeuwse kerkorgel in de Saint Pierrekerk te Tonnerre is al ruim dertig jaar niet bespeeld. Maar daar komt binnenkort verandering in, als het aan de toegewijde Tonnerrois ligt. Dankzij hun inzet begon in juni dit jaar het vooronderzoek van een enorme hersteloperatie.

Ook in het kerkgebouw is er veel bijzonders te zien, waaronder gerestaureerde 16e-eeuwse glas-in-loodramen en een preekstoel uit het begin van de 18e eeuw. De vereniging die zich ontfermt over de kerk en het orgel – ‘l’Association pour le Rayonnement de l’Église Saint Pierre De Tonnerre’ – geeft er in de zomermaanden elke middag een rondleiding. Voorzitter Daniel Luque laat weten dat hij vooral Fransen verwelkomt, maar dat ook Nederlanders, Belgen en Duitsers de weg naar boven weten te vinden.


Fosse septique

In Frankrijk beschikken ca 5 miljoen huizen niet over een aansluiting op de riolering, waarvan 40% niet aan de ANC norm voldoen.

Het zwarte én het grijze water moeten nu via een fosse toutes eaux gezuiverd, en via een épandage (vloeiveld) in de grond opgenomen te worden. De inhoud van de tank moet nu veel groter zijn, en wordt berekend in Eh’s (équivalent habitants) Het gaat om het potentiële aantal bewoners en niet om het werkelijke aantal.

En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

Graantjes

Erfgoed: Prieuré Saint Bonshommes

Praktisch

Subsidies

planten geschikt voor droge zomers

Natuur

Geneeskrachtige planten: tamme kastanje

Culinair

Restaurant tip en cave

activiteiten

Wandeling

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

Brèves

Column

Interessante artikelen: