€ 804.000 voor erfgoed Bourgondië

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
5 januari 2024
Categorie:
Auberge de la Croix Blanche in Châteauneuf ©Agence Patrice Besse

Een bedrag van € 804.000 uit de Loto du Patrimoine gaat naar Châteauneuf (71), Val-Larrey (21), Donzy-le-Pré (58) en Thorigny-sur-Oreuse (89).

Elk jaar verdeelt de Loto du Patrimoine geld om erfgoed in de Franse departementen te behouden. Het gaat in totaal om 100 projecten waarvoor de staat circa € 20 miljoen beschikbaar heeft. De regio’s stellen zelf hun projecten voor. Aan Bourgondië is onlangs € 804.000 toegezegd als bijdrage in de restauratie van vier bijzondere gebouwen.

Bij de keuze van de winnaars wordt gelet op het belang van het erfgoed en de culturele waarde; de toestand van het pand; de volwassenheid van het project; en het belang ervan voor het gebied. Er waren meer dan 700 aanvragen ingediend. Maximaal wordt € 300.000 per project toegekend.

€ 300.000 voor Château de Bierre-lès-Semur in Val-Larrey

Van dit 18e-eeuwse kasteel in de Auxois worden de gevels gerestaureerd. Het is een historisch monument maar staat op instorten. De gevels leveren momenteel een direct gevaar op. Vanwege het immense park kreeg het kasteel in de 18e eeuw de bijnaam Het Kleine Versailles. Het landgoed van 43 hectaren, waarin een park en een vijver met een indrukwekkende fontein ligt, is nog vrijwel intact.

€ 260.000 voor Auberge de la Croix-Blanche in Châteauneuf

Deze voormalige koetsiersherberg uit de 17e eeuw, onder La Clayette, wordt omgezet naar een plek voor cultuur, maatschappelijke activiteiten en ondernemerschap. Zo komt er een incubator voor jonge bedrijven, verenigingen en ambachtslieden die moeten bijdragen aan de ontwikkeling en de sociale cohesie van de omgeving. In de Auberge kunnen ze gebruik maken van faciliteiten als kantoorruimte, een podcaststudio, vergaderruimtes en een keuken. Tevens wordt het een ontmoetingsruimte waar culturele evenementen, opleidingen en seminars kunnen plaatsvinden om de zelfredzaamheid en verbinding tussen mensen te bevorderen.

€ 155.000 voor de Notre-Dame du Pré in Donzy-le-Pré

Bij deze kerk, die in zeer slechte staat verkeert, gaat het vooral om het behoud van het timpaan en de restauratie van de westgevel.  De Notre-Dame du Pré, halverwege Auxerre en Bourges gelegen, behoort tot het erfgoed van de Abdij van Cluny. In 1055 werd hij door de bisschop van Auxerre geschonken aan de abdij. Ruim 50 jaar later werd er een priorij gesticht, maar daarvan is niets meer bewaard gebleven. De kerk werd in het begin van de 19e eeuw gedeeltelijk afgebroken.

€ 89.000 voor de Saint-Pierre-Saint-Paul kerk in Thorigny-sur-Oreuse

Dit gebouw, ten noorden van Sens, staat op een plateau met zicht op de bron van de Oreuse. Het dateert uit de 15e eeuw en is in vroeg gotische stijl. Met de donatie wordt de constructie van de kerk gestabiliseerd en veilig gesteld. De klokkentoren, de daken en het metselwerk moeten daarna nog worden gerestaureerd. De Saint-Pierre-Saint-Paul is, in afwachting van de stabilisatie, gesloten voor bezoekers. Zodra hij weer open mag, zullen er ook tentoonstellingen worden georganiseerd.

Het is voor de zesde keer dat de Loto du Patrimoine is gehouden.

Tekst: Myra PRINSEN
Foto: Auberge de la Croix Blanche in Châteauneuf ©Agence Patrice Besse
Met dank aan Fondation Patrimoine, mission Stéphane Bern

 

Tags: