En als u nou eens mede-eigenaar van de Montagnon-collectie wordt…?

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
4 oktober 2016
Categorie:
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-28hoie’][/av_image]

Musée de la faïence in Nevers.

Antoine, Gabriel, Jean en Gérard Montagnon hebben met hun bekwaamste werklieden, buitengewoon aardewerk gemaakt. De stukken zijn nu te koop via fondswerving.
Alle liefhebbers van aardewerk uit Nevers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het behoud van het erfgoed van de fantastische collectie Montagnon. Om te voorkomen dat het opgekocht gaat worden door buitenlandse verzamelaars, werd een crowdfunding in het leven geroepen om de financiering rond te krijgen.
De 70 stukken werden geschat op €150.000. Zij zullen in vier partijen verkocht worden. De meest indrukwekkende, door Montagnon gesigneerde stukken dateren uit 1875.

Deze uitzonderlijke stukken moeten behouden blijven
MontagnonVoor de aankoop, zal de stad Nevers € 75.000 investeren. La Bourgogne en het Ministerie van Culturele Zaken zullen € 60.000 betalen. Blijft er nog € 15.000 over om te vinden. ‘Ofwel 10% van de waarde van deze unieke historische collectie,’ zo benadrukte Denis Thuriot, burgemeester van Nevers, en Sylvie Moulène, die verantwoordelijk is voor private financiering.‘De overname van deze collectie is een unieke kans voor het museum en de inwoners van Nevers. Deze meesterwerken worden niet werkelijk verkocht aan particuliere verzamelaars. De aanwezigheid in ons museum of in andere musea over de hele wereld (door middel van uitlening van de werken) is de garantie dat deze prachtexemplaren voor iedereen toegankelijk blijven.’
Om te participeren in dit project wordt iedereen opgeroepen naar een website (dartagnans.fr) te gaan. Dit platform (gefinancierd door particulieren), heeft zich gespecialiseerd in het werven van fondsen voor aankoop of bescherming van uitzonderlijk cultureel goed.
‘Deze site is zeer betrouwbaar. En wordt gecontroleerd door la Banque de France. Iedere deelnemer zal – dankzij de donaties – mede-eigenaar worden van de werken en toegang krijgen tot het museum. Het is een prachtig initiatief.’

De stukken
De partij Antoine Montagnon (1875-1899)bestaat uit vierendertig onderdelen gemaakt voor de Wereldtentoonstelling.
De partij Gabriel Montagnon (1899-1937) omvat zes technisch complexe, zeer originele stukken.
De partij Jean Montagnon (1935-1974) bestaat uit vijf onderdelen, waaronder zes zeldzame Art Déco geïnspireerde stukken, gemaakt voor de Internationale Tentoonstelling van Parijs in 1937.Daarnaast nog negen stukken uit de jaren ’60, tentoongesteld door de Groupe d’émulation artistique.
De partij Gérard Montagnon (1974-2015) bestaat uit vijftien moderne stukken, waaronder enkele in samenwerking met de ontwerper Frédéric Lormeau.

De donaties
Het is mogelijk om te investeren in coupures van 5, 25, 75, 200, 500, 1000 of 2500 euro. Al deze donaties komen in aanmerking voor een belastingvermindering van 66% voor particulieren, 60% voor bedrijven of 75% voor personen die onderworpen zijn aan de ISF (vermogensbelasting). Grote donoren kunnen rekenen op een tegenprestatie (vermelden van het logo voor twee jaar, certificaten voor donateurs, privérondleidingen, etc.).

Aart Sierksma

Bron: Journal du Centre, Et si vous deveniez copropriétaires de la collection Montagnon ? [Dominique Souverain]