Gerestaureerde Villa Perrusson open voor publiek

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
4 mei 2023
Categorie:
Villa Perrusson ©Myra Prinsen

In april ging de prachtig gedecoreerde 19e eeuwse Villa Perrusson na een lange periode van restauratie open. De eerste maand werden, bij wijze van proef, gratis rondleidingen gegeven. Inmiddels is besloten om daarmee door te gaan. Zo wil de CUCM (Communauté Urbaine Creusot Montceau) financiële obstakels voor een bezoek aan dit unieke erfgoed wegnemen.

Ondernemer Jean-Marie Perrusson bouwde in 1860 het eerste paviljoen van de villa. Aanvankelijk had hij een rijtuigenbedrijf. Maar omdat de omgeving over goede kleigrond beschikte en de keramiekbedrijven in opkomst waren, gooide hij het roer om. Hij legde zich toe op de productie van stenen, tegels, dakpannen, schoorsteenpijpen en ornamenten van keramiek. Zijn producten waren zeer solide: in sommige gebouwen in het dorp liggen nog altijd tegels van Perrusson op de vloer. Ook op gevels van gebouwen in en buiten Écuisses zijn ornamenten van Perrusson bewaard gebleven.

De ondernemer liet, als een soort “real-life showroom,” een villa bouwen die moest laten zien waartoe zijn bedrijf in staat was. Het mooiste keramiek uit eigen fabriek werd gebruikt om de binnen- en buitenkant van de villa te decoreren. Alles in en aan de villa kon er worden besteld. Vooral de vestibule en het kantoor, waar de klanten werden ontvangen, liet hij rijk versieren. In de keuken, waar enkel de bedienden kwamen, was het allemaal wat eenvoudiger. Aan de buitenkant moesten de gevels, het torentje en het dak indruk maken op passanten. Voorbijgangers waren er genoeg, want voorlangs liep het Canal du Centre en achterlangs de spoorlijn. Met het koepeltje op de toren won Perrusson in 1892 een gouden medaille op de wereldtentoonstelling van Parijs.

 

Zien hoe de gegoede burgerij woonde

Bij de recente renovatie werd de villa ingericht met meubilair uit het begin van de 20e eeuw. Een deel kwam uit de collectie van de familie. Andere stukken werden aangekocht of geleend. De stoffering is eveneens uit die tijd. Dankzij behang dat er is teruggevonden, kon voor de muren van het kantoor hetzelfde motief worden gebruikt als destijds. Villa Perrusson laat zien hoe in die periode de gegoede burgerij woonde.

Tot 26 november 2023 worden er gratis rondleidingen gegeven in Paviljoen Perrusson. Via de prachtige trappenhal komen bezoekers op de bovenste etage met de kinderkamers en een rommelkamer. Op de eerste verdieping was de salon en hadden meneer en mevrouw Perrusson elk hun eigen kamer. Op de begane grond zijn de vestibule, het kantoor, de eetkamer en de keuken te zien.

Behalve Paviljoen Perrusson, het oudste en mooiste deel van het gebouw, is ook Paviljoen Desfontaines geopend voor bezoekers. Het is gebouwd door dochter Eugénie en haar man Marius Desfontaines. In dat paviljoen is nu een fototentoonstelling ingericht. Verder kan grote de tuin, met daarin een oranjerie, worden bezocht

Omdat sommige kamers in de villa vrij klein zijn, kunnen er per rondleiding slechts tien personen mee. Vooraf reserveren is vereist. Op de website van Villa Perrusson is aangegeven wanneer bezoekers er terecht kunnen en hoe te reserveren. De rondleidingen zijn in het Frans. In overleg zijn, bij voldoende deelname, Engelstalige rondleidingen mogelijk.