De hoofdvestiging van de Slag om Alesia in drie stellingen

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
26 december 2016
Categorie
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-3a3fks’][/av_image]

De slag om Alesia vond 52 jaar voor Christus plaats en zorgt nog steeds voor onenigheid. Er zijn verschillende tegenstrijdige theorieën over waar zich het hoofdkwartier bevond.

Voordat ik de verschillende theorieën bespreek, eerst een korte samenvatting van de Slag om Alesia.
Alesia is de plek waar de laatste slag van de Gallische Oorlog plaatsvond. Het Romeinse leger, onder leiding van de Romeinse veldheer Julius Caesar, versloeg hier de Galliërs onder leiding van de Gallische leider Vercingetorix. De plaats van deze strijd wordt meestal geassocieerd met de stad Alise-Sainte-Reine in de Côte-d’Or. En dit is waar de problemen beginnen. Het enige rechtstreekse bewijs is het boek “VII Reacties op de Gallische Oorlogen” geschreven door Julius Caesar. De tekst geeft een gedetailleerde beschrijving van het gebied, maar maakt niet duidelijk waar het is.

 

Alise-Sainte-Reine

In de negentiende eeuw onder Napoleon III wordt een strijd gevoerd over de plek van Alesia. Ligt het in Alise-Sainte-Reine in de Côte-d’Or of in Alaise in de Franche-Comté. De Keizer van Frankrijk bepaalde, na bestudering van het omvangrijke Histoire de Jules César, dat de opgravingen van Mont Auxois bij Alise-Sainte-Reine horen. Er zijn loopgraven, wapens, en vooral veel Romeinse munten gevonden. Volgens Napoleon III is er geen twijfel mogelijk over de plaats van de strijd van Alesia. Tegenwoordig onderschrijven veel archeologen en wetenschappers deze theorie met de opgravingen als ondersteunend bewijs.
Chaux-des-Crotenay
In 1963 heeft André Berthier, specialist in Romeinse veldtochten in Noord-Afrika, besloten zich te concentreren op de slag van Alesia. Met behulp van Julius Caesar’s tekstbeschrijvingen en andere oude teksten maakte hij een tekening. Hij plaatste de kaarten van het oude Alesia op diverse plattegronden in die omgeving, rekening houdend met bergen, vlaktes en rivieren. Hij kwam tot de conclusie dat Alesia in Chaux-des-Crotenay in de Jura heeft gelegen,180 km van Alise-Sainte-Reine. Deze stelling wordt ondersteund door allerlei organisaties, waaronder ArchéoJuraSites.

Guillon?

En ten slotte een theorie die niet veel opzien baart, die van de historicus Bernard Fevre. Hij situeert Alesia in Guillon in de l’Yonne. Volgens hem zouden de heuvels van Montfault en Verre, met uitzicht op Guillon, die van Alesia moeten zijn.

Aart Sierksma
Bron: l’yr, Le siège de la bataille d’Alésia en trois thèses [ ]