Een nieuw project voor de kasteelbouwers van Guédelon

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
5 augustus 2023
Categorie:
Château de Pisy

Binnenkort gaan de vaklieden van Guédelon, behalve bouwen, ook restaureren. Hun volgende project ligt zo’n 100 kilometer oostwaarts.

In Treigny, in de Puisaye, startte in 1997 de bouw van een 13e-eeuws kasteel met middelen uit die tijd. Doel was om te leren hoe er destijds werd gebouwd. Dit kasteel, Guédelon, is nog niet af maar ze hebben er ondertussen al heel veel geleerd.

Château de Pisy is een bestaand kasteel uit de 13e eeuw, en is al zo’n 20 jaar verlaten.  Het werd vanaf 1235 in opdracht van Guy d’Arcis gebouwd in Pisy, tussen Avallon en Montbard. De directie van Guédelon wil dit historisch monument restaureren en z’n oude luister teruggeven. Dagblad L’Yonne Républicaine meldt dat Guédelon het voor € 150.000 heeft gekocht.

In het artikel wordt aangegeven dat de restauratie zal gebeuren met de middeleeuwse technieken. Daarbij wordt uiteraard gebruik gemaakt van de kennis en ervaring die het team heeft verworven bij het bouwen van Guédelon.

De nieuwe bestemming van het Château de Pisy ligt nog open. Volgens de krant worden er nog diverse mogelijkheden overwogen: culturele manifestaties, een presentatie van de bouw van Guédelon, of een plek waar de bouwers in het najaar en in de winter kunnen werken. Ze willen graag aan het publiek laten zien hoe ze het kasteel restaureren. In elk geval zou Pisy een kasteel voor kinderen moeten worden; waar ze kunnen leren en hun geest kunnen openen voor kunsten van beeldhouwen tot muziek en theater.

De restauratie zal naar verwachting in het najaar starten en gepaard gaan met opgravingen en analyses. Het is de bedoeling het publiek volgend jaar al iets te kunnen bieden.

 

Tekst en foto: Myra PRINSEN