BZ magazine 55

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
27 juni 2019
Categorie

INHOUD herfst 2019

L’Huis Préau meer dan een cursuscentrum

Veel lezers van BZ kennen of hebben vast wel eens gehoord van Preau. Een prachtig landgoed in de buurt van Chateau Chinon. Al jaren is Préau het decor voor trainingen, workshops en cursussen op het gebied van cultuur, creativiteit en spiritualiteit. Maar Préau is meer dan dat. Het staat voor inspiratie, schoonheid en ontmoeting waar de menselijke maat essentieel is. In deze BZ wat meer aandacht voor deze bijzondere plek.

De Basiliek van Vezelay

De basiliek Sainte Marie-Madeleine, beginpunt voor veel wandelaars naar het bekende bedevaartsoort Santiago de Compostella. Maar wie de kans heeft moet vooral nu (eind juni) nog even gaan kijken. De basiliek is zo gebouwd dat het zonlicht op symbolische manieren invalt. Het is een fenomeen dat maar een paar dagen duurt. Elk jaar tussen 20 en 30 juni (tijdens de zonnewende), maar vooral op 24 juni (de geboortedag van Johannes de Doper), rond de middag (iets voor 14:00 uur) verschijnt een pad van licht in de centrale gang van het gebouw. De zogeheten trap van licht. Dit symboliseert de stapstenen waarmee de zuivere gelovige volgens de mythe de rivier de Jordaan naar het beloofde land kon oversteken.


Le Creusot, kristal en kanonnen

Le Creusot is een middelgrote stad, in de loop van eeuwen ontstaan uit de samenklontering van dorpjes en gehuchten met als kern Le Crozot dat in 1253 voor het eerst wordt genoemd in een document over de verkoop aan de hertog van Bourgogne. Lange tijd werd hier steenkool industrieel gewonnen in tientallen mijnen en later kwam daar de productie van kristal bij. In Le Creusot zijn nog veel sporen van dit industrieverleden te vinden.

Waterpret, de beste plekken voor verkoeling

Deze zomer verkoeling zoeken op en rond het water? Een mooi meer, een woeste rivier of een zwembad met een super glijbaan? Probeer ze allemaal uit.  In deze BZ geven we een overzicht van de beste plekken.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn Frankrijk

Het roer om

In gesprek met Gerard en Anja van Tuijl. Gerard staat met zijn kaaswagen Fromagerie Champs Fleuris op diverse week- en maandmarkten. Daarnaast hebben zij een kaaswinkel in Moulins Engilbert en een webshop. Vol enthousiasme vertellen Gerard en Anja over hun emigratie naar Frankrijk en over hoe zij in de kaashandel terecht kwamen.


 

En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

RECENSIE: Op zoek naar mijn Frankrijk

LA ROBE BLANCHE: Laizy, Église Saint-Julien

Natuur

DASLOOK

Culinair

TIP: Le bistrot de Sandra

activiteiten

AGENDA

GARE D’ART

WANDELTWEEDAAGSE vanuit Alligny en Morvan

EN VERDER

BROCANTEKOORTS

BRÈVES

COLUMN: Hier is niks

Interessante artikelen: