Producent spektakel kasteel Digoine kondigt nieuw project aan

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
17 november 2023
Categorie
Chateau de Chaumont ©DSL 71 - L'Hermitte Charlotte

Na kasteel Digoine wordt volgend jaar kasteel Chaumont-Laguiche het toneel van een bijzonder spektakel.

De productiemaatschappij Polaris organiseerde de afgelopen twee zomers het gekostumeerde spektakel “1900” in kasteel Digoine in Palinges. Dat werd gedurende een aantal weekenden opgevoerd met 500 vrijwilligers en trok 31.500 bezoekers. Er volgt geen nieuwe editie meer.

Volgend jaar komt Polaris echter met een nieuw project naar Bourgondië. De voorzitter, Charles Mollet, heeft het thema al onthuld: een feeërieke kerst. Zijn nieuwe productie gaat deels terug in de tijd en is deels een sprookje. De première wordt verwacht in november 2024.

Het zal zich afspelen in de stallen van kasteel Chaumont-Laguiche in Saint-Bonnet-de-Joux (Charolais).  Dat is al sinds 1418 in bezit van de familie De Laguiche. De stallen bij de ingang van het park dateren uit de 17e eeuw en werden gebouwd in opdracht van Henriëtte de Laguiche. Ze behoren tot de grootste privéstallen uit die periode en de indeling ervan is gebaseerd op een manuscript van Leonardo da Vinci. Daarmee zijn ze, volgens de website van het kasteel de meest Italiaanse van alle Franse stallen.

Tegen het lokale dagblad, Le Journal de Saône-et-Loire, zei Charles Mollet dat de belangstelling uitgaat naar de eerste etage die toegankelijk is via vier magistrale trappen. Deze ruimte, met een enorme gang en een groot aantal kamers, is nog in originele staat en kan volledig worden gebruikt voor het spektakel.

Het script moet nog worden geschreven. Charles Mollet gaat er, volgens het dagblad, een sprookjesachtige zolder creëren. De focus ligt niet op de historie van deze plek, doch op de schoonheid ervan. Hij wil er een kerstsfeer brengen met kaarsen, de geur van kruidkoek, ateliers, en avondverlichting zoals in fantasierijke afbeeldingen uit de 19e eeuw.

De voorbereidingen zijn al begonnen. De casting van de vrijwilligers en de repetities zijn gepland voor komend voorjaar. Het publiek kan dan vanaf 15 november 2024 gedurende zes weekenden genieten van een bijzonder kerstspektakel.

 

Foto: Chateau de Chaumont ©DSL 71  – L’Hermitte Charlotte
Tekst: Myra PRINSEN