Twee weekenden achtereen privétuinen bezichtigen

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
27 mei 2024
Categorie
Les Ravelles

Na het succes van vorig jaar, stellen Nederlanders in de Nièvre hun privétuinen opnieuw open voor het publiek om Jardins & Santé te helpen.

Met enkele tuinvrienden nam Joke Cats in 2023 het initiatief om mee te doen aan de jaarlijkse actie van Jardins & Santé. Het werd een succes: ze haalden ruim € 1.000 op voor deze landelijke organisatie die, ter bevordering van de fysieke en mentale gezondheid van bewoners en patiënten, tuinen aanlegt bij zorginstellingen. Jardins & Santé krijgt geen subsidies en is dus volledig aangewezen op sponsors. Particulieren zamelen geld in door bezoekers, tegen betaling van een klein bedrag, een kijkje te laten nemen in hun privétuin.

Ten opzichte van vorig jaar is er wel wat veranderd, legt Joke Cats uit: “Le Jardin de belle Fontaine is afgevallen omdat de eigenaar is verhuisd. Maar we hebben een nieuwe deelnemer, namelijk Le Jardin de Virevent in Luzy.” Die tuin is van Christa Deppe. Zij maakte via een artikel in Bourgondische Zaken kennis met Jardins & Santé. Dat initiatief sprak haar aan: “Ik ben een verzamelaar van planten en vind het leuk om mensen te ontmoeten die ook enthousiast tuinieren.” Hoewel de folder van Jardins & Santé 2024 al was gedrukt, kon ze toch nog meedoen.

De dames hebben niet allemaal voor dezelfde data gekozen: Christa Deppe sluit, met 1 en 2 juni, aan bij de landelijke opentuindagen. Joke Cats en Willy Huisman gaan voor 8 en 9 juni omdat vorig jaar, door het koude voorjaar, de bloemen pas laat in bloei kwamen. Le Jardin de Lila, in Onlay, was dit keer al op 4 en 5 mei open aangezien die tuin toen op z’n mooist was. Anders dan vorig jaar, zijn er buiten deze vaste dagen geen bezoeken op afspraak mogelijk.

In de Nièvre zijn komende weken de volgende tuinen te bezoeken:

 • Christa Deppe, Le Jardin de Virevent, 40 Rue de Pont, 58170 Luzy.
  In 2016 is gestart met het aanleggen van deze 5.000 m2 grote tuin. Het bestaande basisontwerp werd gehandhaafd, maar qua inrichting werd een grote variëteit aan planten toegevoegd. Bezoekers vinden er een enorme diversiteit aan bomen, struiken en planten alsmede een vijver, moestuin, boomgaard en een weide met wilde planten.
  Open op 1 en 2 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
 • Joke Cats: Le Jardin Sous la Range, 34 Route de Vénitien, Sous la Range, 58370 Villapourçon.
  Een romantische tuin van zo’n 3.000 m2, gelegen op een helling, met zowel wilde als gecultiveerde planten. Er groeien akeleien, varens, spirea’s, hortensia’s, geraniums, pioenrozen, rozen… Combinaties zijn gemaakt op basis van kleuren en de vormen van het blad. Een moestuin en een vijver zijn onderdeel van het geheel.
  Open op 8 en 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
 • Willy Huisman: Les Ravelles, 62 Route de la Courbasse, 58370 Villapourçon.
  Wandelen door een tuin van zo’n 7.000 m2 inclusief een bos. In de bloemperken mag de natuur z’n gang gaan. Er staan clematissen, rozen, pioenrozen, hortensia’s en tal van wilde bloemen. Ook brocante spullen kregen een plek tussen alle bomen en planten.
  Open op 8 en 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 4 per persoon per tuin. Jardins & Santé benadrukt dat er bij de particulieren geen toiletten beschikbaar zijn voor bezoekers. De complete lijst met deelnemers staat op: Jardins & Santé.

Lees ook het artikel Rendez-vous aux Jardins (& Santé)